Marketing automation of customer data platform

In het midden van de jaren 2000 ontwikkelde marketing automation zich om digitale marketeers te helpen repetitieve taken zoals e-mails, sociale media en andere web acties. In de loop der jaren heeft het veel organisaties geholpen om over te stappen van handmatige processen zoals het laden van lijsten voor e-mail blast-campagnes, naar het uitvoeren van gerichte en gepersonaliseerde digitale campagnes gericht op het opbouwen van relaties in de de hele levenscyclus van de klant. De technologie heeft geleid tot de komst van geautomatiseerde segmentatie, lead lead scoring en nurturing, en ROI meting, naast andere praktijken die deel uitmaken van veel moderne marketing-playbooks.

Vandaag de dag levert marketing automation (MA) nog steeds een enorme waarde voor veel organisaties en heeft zelfs aan populariteit gewonnen onder KMO’s, terwijl het ooit voornamelijk een bedrijfstechnologie was. Veel bedrijven worden nu echter geconfronteerd met een nieuwe uitdaging: het benutten van een grote verscheidenheid aan ongelijksoortige gegevensbronnen om omnichannel, 1:1-marketing op schaal te leveren.

Marketing automation blinkt weliswaar uit in het opnemen van gegevens uit digitale kanalen en het afleveren van berichten via die kanalen, maar het is nog steeds enorm moeilijk om echte cross-channelcampagnes te plannen en uit te voeren die de online en offline kloof overbruggen.

Hier komt het customer data platform (CDP) om de hoek kijken. CDP’s zijn de afgelopen jaren opgekomen als een manier voor marketeers om hun klantgegevens uit elke relevante gegevensbron, ongeacht het formaat, te benutten en gebruiken. Ze maken gepersonaliseerde marketing- en klantervaringen mogelijk, evenals betere analyses, door een uniforme database te bieden die kan worden geïntegreerd met de volledige marketingstack.

Veel bedrijven wenden zich nog steeds tot marketing automation leveranciers in de hoop hun marketing uitdagingen op te lossen, vanwege hun erfenis in de MarTech-ruimte. Marketing is echter drastisch veranderd sinds de opkomst van marketing automation platforms, maar deze legacysystemen blijven klant klantgegevens nog steeds op dezelfde manier als ze altijd hebben gedaan.

Sterktes van marketing automation en customer data platform

Customer data platform

  • Gegevensconsolidatie – CDP’s maken het mogelijk gegevens te verzamelen en consolidatie van gegevens van elk klantcontactpunt, ongeacht de data formaat, in een marketing-gecontroleerd platform.
  • Identiteitsresolutie – Vergelijken, samenvoegen en wissen van contacten in gegevensbronnen om dubbele creatie te elimineren en een eenduidig beeld van de klant te ontwikkelen.
  • Integratie van kanalen – Ga verder dan e-mail en gebruik één enkele gegevensbron van gegevens voor gepersonaliseerde marketing in een breed scala van online en offline kanalen.

Marketing automation

  • Verhoog efficiëntie – MA helpt marketeers tijd te besparen door het elimineren basistaken zoals het handmatig laden van lijsten, het verzenden van e-mails en het landingspagina’s.
  • Verhoog klantwaarde – Koester klanten met cross-sell en up-sell aanbiedingen op basis van beperkte, kanaalspecifieke data.
  • Bepaal ROI – Elimineer giswerk en krijg een gedetailleerd inzicht in hoe marketing uitgaven per kanaal direct invloed heeft op de omzet.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *